Etusivu    Ilmakuvat    Lentopäiväkirja LENTOPÄIVÄKIRJA

 


Helmikuu 2012

16.2 Testilennolle kotirannasta

Testailin uutta Clementen Polini Thor 200 Paramoottorimallia joka saapui eilen. Keli oli aurinkoinen ja pakkasta vaivaiset 5 astetta joten olosuhteet oli ihanteelliset. Kyseessähän on siis erittäin tehokas moottori, eli maassa kone selässä ei ollut mitään mahkuja painaa kaasua pohjaan kuten pikku Polinissa, eli työntöjä on ihan erimalliin. Kone ei tuntunut mitenkään kovin raskaalta Pikku Pollen jälkeen. Kylmänä ennenkö nykäsee narusta niin kannattaa laittaa pallukan puristelun jälkeen ryyppyä hiukan päälle niin jaksaa käydä alussa paremmin eikä tarvi niin hätkisti puristella käsipumppua. Pikku lämmityksen jälkeen ryyppy pois ja näin kone alkaa käymään hyvin ja pysyy luotettavasti tyhjäkäynnillä. Ehkä aavistuksen enemmän tuntui tärinää koneen ollessa selässä kuin Pikku Polinissa mutta hyvin vähäisestä tärinästä puhutaan kuitenkin.

Kaasuun reakointi on huippuluokkaa. Startissa sai olla hiukan tarkkana kaasun annostelussa ettei tuuppaa äkkiseltään liikaa tällästä kukkakeppiä. Pikku Pollessa voi huoletta runtata startissa kaasun auki, mutta tällä ei sitä tohdi tehdä ainakaan jos hiukankin on luistava alusta kuten jäällä tuppaa olemaan, siks toiseks on syytä varmistaa että siipi on lentotilassa ennenkö painaa kahvaa nimittäin kuski kyllä lähtee ja siiven onlis hyvä pysyä mukana. Ilmaan noustiin kuin varkain eli ei montaa töppösen kuvaa ilmestyny hangelle ja korkeutta tuli heti alussa reippaalla vauhdilla vaikken mielestäni kaasua paljon antanu. Heti piti alkaa pudottamaan kierroksia koska noustiin turhan nopeesti jo liian korkealle. Ilmassa Iso Polini tuntui hyvin saman oloiselta kuin Pikkuveljensä. Melutaso kokolailla samaa luokkaa eli en huomannut eroa melusaasteessa. Ääni oli kuitenkin sävelkorkeudeltaan selvästi matalampaa kuin Thor 100 koneessa. Ihan pikkukaasulla mentiin tälläkin vaakalentoo ja ihan suoraan eli ei kammennut vaakalennossa mihinkään. Kokeilin sitten nousua. Ihan samat fiilikset tuli kuin Simpan Mini 3 koneellakin aikoinaan eli Plasma alkoi kaatumaan taakse ja ei oikein tohdinnut painaa kaasua ihan pohjaan kuin pieneksi hetkeksi, kiivettiin nimittäin melkoista haipakkaa ylöspäin. On hurja peli kertakaikkiaan. Painopisteen säätö oli pykälän pielessä eli olis pitänyt olla sama säätö kuin Pikkukoneessakin koska Pelastusvarjoa ei ollut mukana. Nyt istuttiin liian pystyssä. Keli oli hiukan levoton joten pitkää lentoa en tehnyt ja muutenkin oli jo kiire Postiin. Sain koneen myös ilmassa nykästyä käyntiin joten siitäkin iso Plussa.

Oikein hyvät fiilikset jäi Isosta Polinista ja ihan hyvin voisin painonkin puolesta lentää itsekin tällä aina, mutta tuollaista tehoa en tarvi missään, tai hmmmm tämähän ei turhia niiailis vaikka olis isotkin lekkerit kainalossa :) Isoille pojille ja sellasille jotka hakevat maksimaalista virheen sieto kykyä tällainen brutaali voima sopii kuin nenä päähän.

Todisteeksi muutama kuva keskustasta