Etusivu    Ilmakuvat    Lentopäiväkirja LENTOPÄIVÄKIRJA

Tällä lennolla on otettu kuvia paljon enemmän kuin mitä tässä jutussa on esillä. Jos kaipaat kuvaa jostakin lentoreitin kohteesta niin voit kysellä kuvaa sähköpostilla.


Kesä-Heinäkuu 2013

28.6-2.7 Lapin reissu

 

29.6 Utsjoki

Matkalla Kemijärveltä Pohjoiseen tutkimme tarkasti epävakaista ilmanalaa eri ennusteista ja loppujenlopuksi näytti siltä että Utsjoella olis lennettävää keliä seuraavana yönä joten sinne vain yölennolle.

Matkalla Utsjoelle oli tässä Tankapirtin kohdalla ihan pakko pysähtyä, nimittäin tuohon viereiselle pellolle laskeuduin matkaenkkalennolta vuonna 2009.

 

Saariselän Kaunispäälläkin poikettiin, mutta tuuli oli liian voimakasta lentämiseen.

 

Suomen ja Euroopan Unionin pohjoisimpaan kuntaan Utsjoelle saavuimme myöhään Lauantai-iltana ja nousimme heti Utsjoen Itäpuolella olevan Ailegas tunturin laelle josta ponkaisimme pian ilmaan.

 

Jari juuri nousukiidossa yöttömään yöhön

 

Ailegas tunturilta on jyrkkä pudotus Utsjoen keskustaan.

 

Onhan siellä varalaskupaikkakin keskustassa. Tuuli oli melko kovaa tunturin huipulla mutta alhaalla laaksossa lähes tyyntä. Ihan matalalle ei kuitenkaan uskaltauduttu mahdollisen turbulenssin takia, ylempänä oli melko tasaista.

 

Lensimme ensin kohti keskustan eteläpuolella sijaitsevaa kirkkoa joka on melko erillään varsinaisesta Utsjoen keskustasta. Matka eteni vastaiseen hitaasti.

 

Jari nopeampana käänsi jo takaisin kirkkokuvan jälkeen. Ihan lähellä ei käyty huonojen varalaskupaikkojen takia.

 

Sopii se kirkko tunturimaisemaankin

 

Norjaan johtava nelostien päättävä 300 metriä pitkä Saamen silta ylittää kauniin Tenojoen.

 

Starttipaikka vasemmalla maston juurella.

 

Tenojoki siinä virtaa kohti Jäämerta. Tämä on monen kalastajan matkakohteena joka vuosi. Vävypoikakin kävi soutamassa näistä maisemista 50 kiloo punalihaista kalaa Juhannuksena.

 

Tässävaiheessa huomasin että siipi etenee enää vaivoin vastaseen ja alko käymään mielessä että pääsenkö enää takaisin Ailegas tunturin huipulle, speadiäkään ei ollut mukana.

 

Pudotin korkeutta ja etenin hiljaa laaksossa keskustaan päin ja kun olin päässyt tunturin kohdalle nousin sivutuulessa rinnettä pitkin huipulle ja näin pääsin takaisin lähtöruutuun. Tämä antoi hiukan painoarvoa niille puheille että täällä keli muuttuu hyvin nopeasti. Lasku onnistui hyvin kovasta tuulesta huolimatta. Jari oli tullut jo hiukan aiemmin alas.

 

Onnellisesti "alhaalla" tunturin huipulla. Oli mahtava lento ja tästä on haaveiltu jo pitkään.

 

Täytyy sanoa että olut maistui tiiviin lentopäivän päätteeksi Utsjoen ainoan kapakan terassilla. Ailegas näkyy takana. Samanpäivän aamuna lennettiin Kuusamossa ja matkalla vielä Kemijärvellä.

Yövyttiin Utsjoella ja Sunnuntai-aamuna jatkettiin matkaa kohti Nuorgamia. Jatkuu.